fredag 20 juni 2008

ProblemstartHär kommer en halvbra bild på mitt garn, Araucania Nature Wool, färg VE20.

Garnet är ljuvligt att sticka med, och detta är exakt min favoritfärg.

Så långt är allt väl, men sen...
Igår hade jag kommit till första knapphålet och provade att göra ett sådant som hon föreslår. Tyckte inte det blev bra. Jag skulle ha tagit kort på det, men det tänkte jag inte på.
Det blev liksom...ja, som ett extra varv precis vid knapphålet. Och då blev inte de rätstickade "linjerna" särskilt raka just där. Tyckte inte det blev fint.

Vilken typ av knapphål gör ni, om ni kommit så långt?

Jag repade upp, för det var fasligt svårt att sticka bakåt från knapphålet tyckte jag. Började om från början och tänkte nyss att jag ska kolla stickfastheten igen för säkerhets skull. När jag stickade provlapp stämde det precis, 18 m på 10 cm. Men nu när jag stickar själva tröjan, har jag 20 m på 10 cm!
Suck.

Vad göra? Starta på nytt igen med stickor 5,5 istället för 5? Det vore väl det bästa, men då blir det metallrundsticka för jag har ingen så pass tjock trärundsticka, och jag gillar inte metallstickor. Alls.
Frustration!

Vad hade ni gjort? Kört på ändå, eller börjat om med grövre stickor?

4 kommentarer:

Dödergök sa...

Elizabeth Zimmermann beskriver ett bra knapphål i sin knitters almanac som jag gjorde på min Februaritröja men jag kan inte riktigt dra mig till minnes hur hon /jag gjorde nu, jag är lite tipsy för tillfället, återkommer imorgon om det inte löst sig.

Ulricha sa...

Du kanske har kommit på en lösning, men jag ska ha ganska små knappar så jag stickade 5 maskor, avmaskade "på vanligt sätt" ganska löst 1 maska och på nästa varv lade jag upp en maska över den avmaskade.

Ulrika sa...

Jag testade lite olika, men till slut gjorde jag bara en avmaskning och så nya maskor på nästa varv. Det brukar bli lite fult när man stickar sista maskan innan man kommer till de avmaskade (på varvet efter man maskat av dem alltså), den brukar bli rätt lös (i alla fall för mig) men jag snodde den maskan några ggr innan jag stickade den och då blev det helt ok. Nöden är uppfinningarnas moder... eller hur det nu var. :)
Hur som helst, jag är nöjd med knapphålen nu. Avmaskar 3 maskor, för jag har tänkt mig skapligt stora knappar.

Och jag började förresten om, med grövre stickor. Kändes bäst så. Har vant mig med metallstickorna, men måste köpa längre snarast, det börjar bli väldans trångt nu. Tror den här rundstickan är 60 cm bara. Jag stickar näst största storleken, så det blir en del maskor...

Ska precis göra knapphål tre, så jag har hunnit en bra bit idag. jag vill inte sluta!

Catarina sa...

Jag gör koftan i samma garn som du...och med st 5..och fick samma resultat som du. Men jag låter det vara för jag litar inte på att dne blir lagom annars. Jag gör xl..men xl brukar ibland vara smått...får se hur det blir helt enkelt.